KWS
   
 

A WRD® technológia bizonyított

GORDON KWS WRD széles sortávú vetéstechnológiával
GORDON KWS WRD széles sortávú vetéstechnológiával

A KWS Magyarország Kft. termékfejlesztőjének kutatói munkája során és az őszi káposztarepce tőszám reakciós kísérletek eredményeit tanulmányozva beigazolódott az a hipotézis, hogy léteznek olyan repce fajták, amelyek az alacsonyabb vagy az extrém alacsony (akár 12-15 növény/m˛) tőállományon is képesek az 5 t/ha terméshozamra.

A Szabadalmi Hivatal által 2016-ban védjegy oltalom alá sorolt KWS innovációt (WRD®) a termelői társadalom ismeri, elismeri és a technológiából adódó előnyöket élvezi.

A széles sortávú repcevetés technológia számtalan előnye közül a 2016/17-es év zord téli időszaka igazolta az ideális és harmonikus térállás fontosságát.

A precíziós szemenkénti vetőgéppel, állítható sortávszélességgel vethető őszi növényállomány már a kezdetektől biztosítja a négyzetméternyi ideálisnak és harmonikusnak számító tőállományt.

Ennek a növényállománynak az eredményeként már az őszi korai fejlődési időszakban fellépő stressz faktorok zömét kikapcsoltuk.

  • Tápanyagért és a nedvességért folytatott konkurálás nem vett el energiát a növényektől (ezt az energiát a növények a gyökértömeg fejlesztésre tudják fordítani)
  • Az egységnyi területre eső ideális növényállomány tápanyag- és nedvesség hasznosítása jóval hatékonyabb az egyéb dizájnnal vetett állományokéhoz hasonlítva

Az őszi káposztarepce tavaszi fejlődési periódusában jelentős és gyors felmelegedésnek voltunk tanúi. A hagyományos gabona vagy dupla gabona sortávra vetett állományok az intenzív hőösszeg gyarapodását és az asszimilátumok beépülésének gyorsaságát nem tudták vertikálisan kompenzálni, emiatt sok esetben a horizontális szárfejlődés repedéseket okozott. A WRD® technológiával vetett állományok egyik jellemzője, hogy akár 10%-kal alacsonyabb növénymagassággal bírnak. A hőösszeg gyarapodásának köszönhető intenzív fejlődés ezekben az állományokban az elágazások gyarapodását segítik elő és nem okoznak nagymértékű szárhasadást.

Pintér aláírás

Pintér János
Termékmenedzser
KWS Magyarország Kft.

 
KWS