KWS
   
 

Túlélőcsomag a kukoricatermesztőknek a KWS-től

Az agroinform.com interjút készített Pallós Mihállyal, a KWS Magyarország Kft. ügyvezetőjével.

 

Az elmúlt két üzleti évünk nehézségekkel volt teli, elsősorban annak következtében, hogy fő termékünk, a kukorica-vetőmag esetében folyamatosan csökkenő piaccal és ezzel párhuzamosan egyre növekvő készletállománnyal kellett szembesülnünk. Ezt nyilvánvalóan az összes vetőmagpiaci szereplő elmondhatja – tette hozzá az ügyvezető.

Nehézségek ide vagy oda, a KWS marad

A nehézségek ellenére azért azt határozottan kijelenthetem, hogy a KWS elkötelezettsége a magyar piac iránt – ahol 2000 óta van jelen – nem tört meg, nem akar kivonulni Magyarországról, nem tervez drasztikusnak mondható lépéseket sem.

Hogy minek tulajdonítjuk ezt a visszaesést? Elsősorban a vetésszerkezetben bekövetkezett változások, a kalászosok és a napraforgó irányába történő elmozdulás miatt. A kukoricatermelés profitábilitása sem mondható az elmúlt időszakban kiemelkedőnek, ebben az őszi betakarítás sem ígér változást: bár a hozamok jól alakulnak, de alacsonyak a terményárak. Emiatt egyes prognózisok tovább csökkenő kukorica-vetésterülettel számolnak, de legalábbis nem várható jelentős mértékű visszarendeződés.

Ez értelemszerűen újabb nyomást fog gyakorolni a vetőmag-forgalmazó cégekre, ezért igyekszünk felhasználási, minőségi szegmensekben újat mutatni a gazdálkodóknak, hogy ezzel is hozzájáruljunk a nyereséges termesztéshez – mondta el.

 

A teljes cikk megtalálható az alábbi linken: http://www.agroinform.com/gazdasag/tulelocsomag-a-kukoricatermesztoknek-a-kws-tol-30298-001

 

 


 
KWS